شاتون زدن خودرو بدترین و مهلکترین ایرادی است که شاید در ماشین شما هم رخ بدهد. اگر بعضی نشانه ها را جدی نگیرید و در مراقبت و نگهداری از ماشینتان درست عمل نکنید، احتمال شاتون زدن خودروی شما بسیار بالا خواهد رفت.
با توجه به اهمیت موضوع تصمیم داریم تا در این مقاله به دلایل شاتون زدن خودرو اشاره کنیم. همچنین کارهایی را که برای جلوگیری از شاتون زدن ماشین ضروری هستند، را بررسی میکنیم. پس در ادامه با ما باشید تا علت شاتون زدن ماشین و نشانههای شاتون زدن خودرو را به طور دقیق موشکافی کنیم.
شاتون زدن ماشین یعنی چی؟
پیش از آنکه به دلایل شاتون زدن خودرو بپردازیم، ابتدا بهتر است که بدانیم شاتون زدن اصولا چه معنایی دارد. شاتون قطعهای است که یک سر آن با یاتاقانهای متحرک به میللنگ متصل میشود و سر دیگر آن داخل گژن پین قرار میگیرد. گژن پین یک استوانه فلزی است که درون سوراخهای پیستون قرار میگیرد. گژن پین وارد سوراخ شاتون شده و آن را به پیستون وصل میکند. درنتیجه نیروی میللنگ به پیستون منتقل و باعث به حرکت درآمدن آن داخل سیلندر میشود.
در واقع شاتون با اتصال به پیستون و میللنگ، باعث میشود که نیروی دورانی ناشی از گردش میللنگ به جابجایی خطی پیستون داخل محفظه سیلندر منجر شود تا موتور خودرو به کار بیفتد.
شاتون زدن به هرگونه ایراد در عملکرد شاتون گفته میشود که شاید حتی به شکستگی شاتون و پیستون، ترک برداشتن بلوک سیلندر و خرابی میللنگ نیز منجر شود.
چرا ماشین شاتون میزند؟
از جمله مهمترین دلایل شاتون زدن خودرو، کمبود روغن در موتور و یا کاهش سطح کیفیت روغن است.
روغن موتور باعث میشود تا اجزای متحرک پیشرانه شامل میللنگ، یاتاقانها، پیستون و… همگی حرکت روان و بدون اصطکاک اضافی داشته باشند. اگر به هر دلیلی روغن مناسب و باکیفیت به بخشهایی مثل میللنگ و یاتاقانها و پیستون نرسد، احتمال شاتون زدن بسیار بالا میرود.
در این مواقع اصطکاک بین شاتون و میللنگ و همچنین شاتون و گژن پین افزایش پیدا میکند. اگر شاتون نتواند در محل تماس خود با پیستون و میللنگ به راحتی و بدون اصطکاک عمل کند، دچار فشار اضافی شده و در اثر نیروی وارده از گردش میللنگ، افزایش حرارت بسیار بالایی را تجربه خواهد کرد. این افزایش حرارت و فشار بالا درنهایت میتواند به خمشدگی، شکستگی و به طور کلی از کار افتادگی شاتون منجر شود.